Levering automatisch stiftlassysteem bij Elnor Motors

Recent kocht Elnor Motors een tweede automatisch stiftlassysteem. Dit stiftlassysteem bevestigt de lasbouten volautomatisch op een motorhuis voor een koffiemaalmachine. Hier is de nauwkeurigheid van de plaatsing van de boutjes wederom doorslaggevend. De lasbouten worden met vlamboog en gasbescherming gestiftlast.

 

De samenwerking tussen Elnor Motors NV en Studco Stiftlastechniek loopt al ruim 10 jaar gesmeerd. In 2022 schafte het bedrijf een tweede automatische stiftlasmachine aan, dit zorgt voor een meer constante kwaliteit en snellere productie. Tom Paesmans, algemeen directeur, en Jimmy D’Haese, productiemanager, van Elnor Motors NV vertellen over dit maatwerk stiftlasapparaat.

 

Elnor Motors NV ontwikkelt klant specifieke elektrische motors. Binnen diverse nichemarkten engineren, valideren en bouwen zij de motor die binnen de betreffende machine zorgt voor de aandrijving. Tom vertelt: “De kennis en productie hebben we in eigen huis. Elnor is al meer dan een eeuw actief, maar nog steeds groeiende. Met name de laatste vijf jaar hebben we de weg omhoog ingezet. Het is ons doel om kwalitatieve motors te maken die perfect aansluiten bij de behoeften van onze klanten”. 

Een hoge nauwkeurigheid

Zo’n twaalf jaar geleden nam Elnor Motors NV de eerste stiftlasmachine in gebruik. “Deze zetten we in voor onze ventilatietoepassingen”, legt Tom uit. “Rondom het stalen huis van de motor, dat als ophangsysteem dient, lassen we stiftboutjes. Dat deden we eerst manueel, maar we kenden daardoor een beperkte nauwkeurigheid in het lassen. Het aanschaffen van het automatische stiftlasapparaat leverde naast een sneller productieproces ook een verhoogde nauwkeurigheid op. En daarmee een betere kwaliteit”.

 

Recent kocht Elnor Motors een tweede automatisch stiftlasapparaat. Tom: “Dit keer voor een andere toepassing: de studs bevestigen we op een motorhuis in een koffiemaalmachine. Hier is de nauwkeurigheid van de plaatsing van de boutjes wederom doorslaggevend. De productie is de laatste jaren gestegen en dat maakt een geautomatiseerd proces interessant”. 

Jimmy vertelt: “Dat was de reden om weer contact op te nemen met Jorgo van Studco. Zij leverden de machine, stelden vervolgens de juiste parameters in. We hebben de machine nu drie weken in gebruik en ervaren zeer positieve resultaten. Het productieproces is versneld en het stiftlasapparaat is zeer eenvoudig in het gebruik”. Zie hier het stiftlassysteem in actie tijdens het stiftlassen van M8 lasbouten met vlamboog en gasbescherming.

Betrouwbare oplossing, adequate service

“De sterke service en betrouwbaarheid vormen belangrijke aspecten van de samenwerking”, volgens Tom. “Studco komt al jarenlang telkens met de juiste oplossing. Ze denken mee. Mocht er daarnaast een probleem ontstaan, Studco staat altijd paraat met hun service en advies”.

 

Automatisch stiftlasapparaat  Stiftlassen lasbout