Hoe bij Fri-jado een nieuw CNC Stiftlassysteem het verschil maakt

In maart 2017 leverde Studco Stiftlastechniek een CNC stiftlassysteem bij Fri-jado in Etten-Leur. Een oude machine moest in een korte tijd vervangen worden voor een nieuwe en Studco bleek hiervoor de geschikte partner te zijn. Sam Verkley, Fabricage Engineer bij Fri-jado, vertelt hoe dit proces is gegaan en wat het nieuwe CNC stiftlassysteem aan voordelen oplevert.

Wat doet Fri-jado

Fri-jado is zo’n 80 jaar geleden opgericht in Nederland en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in middelen om voedsel te prepareren en te presenteren. Denk hierbij aan koelingen, vitrines, ovens en rotisseries. Fri-jado zorgt er dagelijks voor dat wereldwijd bij supermarkt organisaties, fastfoodrestaurants, slagers, delicatessezaken en benzinestations hun producten perfect geserveerd en gepresenteerd worden. De gehele ontwikkeling en assemblage van deze technologische producten vindt plaats in de fabriek in Etten-Leur. 

De rol van Sam Verkley bij Fri-jado

Sam: ‘Als fabricage engineer ben ik altijd bezig met procesoptimalisatie. Dit doe ik bijvoorbeeld door een efficiëntere inrichting van de fabriek te realiseren, maar ik ben ook verantwoordelijk voor de aankoop van nieuwe machines, die het productieproces verbeteren. Zo heb ik ook de vervanging van onze oude CNC stiftlassysteem in gang gezet en uitgevoerd.’‘Het CNC stiftlassysteem wordt gebruikt in ons fabricageproces zodat we tijdens de assemblage verschillende onderdelen van onze producten kunnen bevestigen. Denk hierbij aan ventilatorplaatjes, lampjes, scharniertjes en schijfjes waarmee we raampjes vastzetten.’ Vertelt Sam.

Waarom een nieuwe CNC stiftlassysteem?

‘Het oude CNC stiftlassysteem, welke ook afkomstig was van Studco, hadden we al zo’n 13 jaar staan. Deze machine moesten we met spoed vervangen omdat deze softwarematig verouderd was. De kosten die we zouden hebben voor reparatie waren te hoog in verhouding met de aanschaf van een nieuwe machine. Daarnaast zou een nieuw CNC stiftlassysteem ons verschillende procesvoordelen opleveren wat natuurlijk een winst op de langere termijn met zich meebrengt’. Aldus Sam.

De voordelen van het CNC stiftlassysteem

Sam: ‘Ik had een factsheet met voor- en nadelen opgesteld waardoor ik diverse leveranciers goed met elkaar kon vergelijken. We hebben verschillende andere bedrijven bezocht, maar ik moest concluderen dat zij niet konden leveren waarnaar ik op zoek was. Toen ben ik met Jorgo van den Brand van Studco naar Engeland geweest om het CNC stiftlassysteem te bekijken die zij aanboden en kwam tot de conclusie dat dit systeem zelfs meer opties had dan ik wenste. Deze bezichtiging heeft ons verschillende nieuwe inzichten gegeven.’

De voordelen van het nieuwe CNC stiftlassysteem op een rijtje:

·         Elke kop is los te bedienen en de kop stelt zichzelf automatisch af op de juiste hoogte. Voorheen werd dit handmatig gedaan. De gemiddelde insteltijd van de oude machine van Fri-jado was zo’n 18 minuten, dat is met dit nieuwe systeem teruggebracht naar zo’n 8 minuten. Een flinke tijdswinst dus.

·         De besturing van dit systeem sluit beter aan op de wensen van Fri-jado: 2 beeldschermen, een snelle verbinding en Windows10. De tijdregistratie wordt nu ook bij de machine gedaan, de medewerker van Fri-jado hoeft daarvoor niet meer naar een ander scherm op een andere locatie in de werkplaats te zijn. Dit alles levert Fri-jado een flinke tijdsbesparing op.

·         De besturing toont een duidelijke grafische verbeelding waar de stiften op het plaatmateriaal gepositioneerd gaan worden. Daardoor is makkelijk zichtbaar hoe de plaat het beste in de machine gelegd dient te worden. Dit verlaagt de kans op foutieve stiften op de platen.

·     Het nieuwe systeem heeft een automatische kalibreertool. Door een hulpstukje in de kop ijkt deze zichzelf binnen 10 seconden. Dat levert een perfecte positionering van de stift. Fri-jado hoeft minder controles uit te voeren en blijft toch nauwkeurig stiftlassen. Dit levert minder uitval op. Bekijk hier het filmpje.

 

 

Hoe is de installatie van het systeem verlopen?

Sam: 'Begin april is de plaatsing van het nieuwe CNC stiftlassysteem in gang gezet. Ik had zelf de planning er zo op afgestemd dat we een week zonder de CNC stiftlassysteem vooruit konden. Na de eerste dag van de installatie was het systeem al klaar om te stiftlassen. De dagen erop werden we getraind. Dus Studco heeft perfect volgens planning en boekje geleverd. Inmiddels hebben we een eerste week probleemloos gestiftlast.’

‘Ik kan wel zeggen dat het productieproces met dit systeem een grote stap voorwaarts gaat. We winnen tijd door minder instel- en bijstelkosten. We hebben minder uitval door maatverschil, wat voorheen handmatig werd opgemeten gebeurt nu vol automatisch.’

De samenwerking met Studco in een notendop

‘De samenwerking met Studco is erg goed. Wanneer we problemen hebben dan denkt Jorgo mee in oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan, als het systeem uit de running is dan regelt hij dat we eventueel bij een ander bedrijf onze platen kunnen laten stiftlassen. Daarnaast heeft Jorgo erop aangedrongen een standaard machine te kiezen, die snel leverbaar is en door het ontbreken van klantspecifieke opties meer betrouwbaar is. Er is altijd een open en eerlijke communicatie, alles wordt aangegeven zoals het is. Daar kunnen we op bouwen en dat is voor ons van groot belang.’ Aldus Sam.

Direct een vraag stellen?