Stiftlassen op grote hoogte

Wat is de beste oplossing om bouwlampen in metershoge hijskranen te monteren? Zonder dat je hierbij gaten in de hijskraan boort en toch de juiste laskwaliteit borgt. Dat is het vraagstuk dat Paul Peters, eigenaar van Pauls Verhuur, bij Studco Stiftlastechniek neerlegde. Stiftlassen was het antwoord waarmee Pauls Verhuur nu hoge ogen kan gaan gooien.

Stiftlassen als oplossing

Pauls Verhuur verhuurt een grote diversiteit aan machines aan klanten in de bouw, transport en industrie. Denk aan hijskranen, heftrucks, bouwliften en hoogwerkers. De machines zijn gekeurd en voldoen daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Reparaties en onderhoud aan de machines voert het team van Pauls Verhuur zelf uit. Paul: “Hijskranen zijn een belangrijk onderdeel van ons assortiment. In de oude modellen van de hijskranen bevestigden we de verlichting vaak aan de klemmen of buizen van de kraan. Bij het nieuwe type kraan dat we verhuren is dat helaas niet meer mogelijk. De kraan beschikt namelijk over open profielen. En volgens de voorschriften is het niet toegestaan om gaten in de hijskraan te boren. Via mijn broer kwam ik uit op stiftlastechniek als mogelijke oplossing. Hij liep in het verleden stage bij een bedrijf dat broodbakmachines maakte en daar werd stiftlassen toegepast middels een stiftlasapparaat van Studco”.

Nauwkeurig en zeker

Studco Stiftlastechniek gaf een uitgebreide demo aan Paul. “Jorgo liet verschillende stiftlasapparaten aan mij zien en legde de twee hoofdtechnieken van het stiftlassen uit”, licht Paul toe. “Stiftlassen met condensatorontlading en het stiftlassen met een getrokken boog en keramische ring. Voor ons vraagstuk adviseerde Jorgo om deze laatste techniek toe te passen. De inbranding is namelijk wat dieper en dat maakt het proces minder gevoelig voor verontreinigingen zoals bijvoorbeeld olie en vliegroest. Het stiftlasapparaat is nauwkeuriger in te stellen waardoor je de zekerheid hebt dat de las goed vastzit. Ik schafte een Bolte LBH 710 boutlasmachine en een PHM 10 laspistool aan. Dit compacte laspistool zorgt ervoor dat ik in hele kleine ruimtes kan stiftlassen”.

Breed inzetbaar

Het werken met het stiftlaspistool gaat Paul prima af. “Naast het uitgebreide advies in de toe te passen stiftlastechniek, gaf Jorgo ons ook een korte training om het stiftlasapparaat te gebruiken. Het stiftlassen gaat ons uitstekend af. Wat ik ook prettig vind aan het apparaat dat we nu gebruiken is dat het breed inzetbaar is. Ik kan het in de toekomst ook voor andere toepassingen inzetten. De kennis over stiftlastechnieken is enorm binnen Studco en dat heeft ons echt geholpen”.

Gerelateerde producten