Stiftlassen met aggregaat? Bereid je goed voor!

Bij stiftlaswerkzaamheden op bouwprojecten zien we het eigenlijk niet anders. Er wordt een aggregaat gebruikt voor de stroomvoorziening van het stiftlasapparaat. Toch gaat het helaas nog zo vaak fout en dat is te voorkomen!

Vaak wordt er gedacht dat als een ander lasapparaat op het aggregaat goed werkt, het ook wel zal werken met stiftlastechniek. Dat is beslist niet zo! Het gevolg is bijvoorbeeld dat het stiftlasapparaat daardoor niet de gewenste lasstroom kan leveren. Als je geluk hebt wordt dit direct opgemerkt, maar dan nog begint het project met vertraging en irritatie. Goedkoop is in dit geval duurkoop…

 

Dit had voorkomen kunnen worden met een goede voorbereiding en het inwinnen van deskundig advies. Er zijn een aantal zaken die een belangrijke rol spelen bij de keuze van het juiste aggregaat.

  • Wordt de lasstroom van het stiftlasapparaat gegenereerd met inverter of een transformator? Voor een inverter zal een lichter aggregaat volstaan dan bij een trafo apparaat.
  • Welke diameter wordt er gelast? Hoe groter de diameter, hoe meer vermogen het stiftlasapparaat vraagt.
  • Hoeveel meter verlengkabel wordt er gebruikt? Gebruik de daarvoor vereiste kabeldiameter! Denk daarbij zowel aan de voedingskabel als aan de massa- en laskabels!

 

Verder zit er veel verschil in de techniek van de verschillende aggregaten en vergeet ook niet het belang van de juiste groepenkast. Wim Lucas Area Manager bij Bredenoord vertelt daar meer over:
“Een aggregaat wat gebruikt wordt om te stiftlassen moet een goede staplast hebben. Dat wil zeggen dat het aggregaat in zeer korte tijd voldoende vermogen moet kunnen leveren, zodat het stiftlasapparaat direct de gewenste lasstroom kan leveren. Daarnaast leveren we voor het stiftlassen een speciale verdeelkast met de juiste zekeringen.

 

De moderne generatoren hebben een lagere staplast dan de oudere, waardoor er in bepaalde gevallen een groter aggregaat gekozen moet worden. Ook de uitstoot is tegenwoordig een belangrijke factor bij het kiezen van een aggregaat. Om de CO2 uitstoot omlaag te brengen kunnen al onze aggregaten op biodiesel HVO100 draaien. Om een lage NOx (stikstof) uitsloot te bereiken, zetten wij Stage 5 generatoren in en combineren dit met een batterij. De reden hiervan is dat de nabehandeling met Adblue niet goed werkt bij een sterk wisselende en lage belasting, zoals bij stiftlassen het geval is. Vaak wordt er daarom een kleiner aggregaat met een relatief grote batterij toegepast”.

 

Neem voor specifieke vragen gerust contact met ons op. Komen we er samen niet uit, dan brengen we je graag in contact met Bredenoord. Indien nodig testen ze daar zelfs welke configuratie het beste werkt voor uw situatie.

𝙎𝙩𝙪𝙙𝙘𝙤 𝙎𝙩𝙞𝙛𝙩𝙡𝙖𝙨𝙩𝙚𝙘𝙝𝙣𝙞𝙚𝙠: 𝙈𝙚𝙚𝙙𝙚𝙣𝙠𝙚𝙣 - 𝙊𝙥𝙡𝙤𝙨𝙨𝙚𝙣 – 𝙑𝙚𝙧𝙗𝙞𝙣𝙙𝙚𝙣