Wat is stiftlassen en hoe werkt het?

Stiftlassen of boutlassen is een verbindingstechniek waarmee op eenvoudige wijze bouten en stiften van allerlei afmetingen en vormen op metalen constructies of onderdelen kunnen worden aangebracht.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen stiftlassen met condensator ontlading en boutlassen met vlamboog, omdat voor ieder proces een ander type machine moet worden gebruikt. Daarnaast worden er voor ieder proces andere eisen gesteld aan het werkstuk en de lasstiften of lasbouten. Om dit verder uit te leggen, wordt er op ieder proces afzonderlijk dieper ingegaan.

Principe van het stiftlassen met condensator ontlading

Om een mooie "onzichtbare" las te creëren op plaatstaal, biedt het condensator ontlading principe de oplossing. Bij het stiftlassen met condensator ontlading komt tijdens het lasproces een vlamboog tot stand. De vlamboog komt tot stand bij een hoge stroomsterkte als een speciaal daartoe gedimensioneerde lastip aan de laszijde van de lasstift smelt en verdampt. De lasstroom wordt gegenereerd door het ontladen van een condensatorbatterij. Als het metaal is afgekoeld, is de las een feit.

 

Stiftlassen condensator ontlading stap 1  

De speciale ontstekingstip van de lasbout of lasstift maakt contact met de plaat. Het mechanisme in het stiftlaspistool drukt de lasbout op het werkstuk.

Stiftlassen condensator ontlading stap 2

De condensatoren ontladen via de ontstekingstip. De onstekingstip verdampt en er wordt een vlamboog gevormd tussen lasstift en plaat.

Stiftlassen condensator ontlading stap 3

Door veerdruk wordt de lasstift in het ontstane smeltbad gedrukt. Als het smeltbad is afgekoeld, is de stiftlasverbinding voltooid.

Stiftlassen condensator ontlading stap 4

Door de extreem korte lastijd is de lasverbinding aan de achterzijde niet verkleurd en bijna onzichtbaar.

 

Principe van het stiftlassen met vlamboog of getrokken lichtboog.

Wilt u grotere diameters lassen, dan biedt het vlamboog principe de uitkomst. Ook bij het vlamboog of getrokken lichtboog principe heeft u een perfecte las binnen maximaal twee seconden. De lasbouten of stiftdeuvels kunnen door materiaalimperfectie heen gelast worden, denk bijvoorbeeld aan lichte roest, vuiligheid en olie. Bij het stiftlassen met vlamboog ofwel boutlassen, wordt tijdens het lasproces een elektrische vlamboog getrokken door de lasbout van het product af te bewegen. De lasstroom is afkomstig van een transformatorgelijkrichter. Om de vlamboog te richten en de laskraag te vormen wordt een eenmalig te gebruiken keramische ring gebruikt. Een aluminium kogel of flux zorgt ervoor dat het lasproces makkelijk opstart, een stabiele vlamboog en heeft een reinigende werking van het smeltbad. Als de las is voltooid, kan de keramische ring gemakkelijk verwijderd worden.

 

Stiftlassen vlamboog stap 1

Het stiftlaspistool is gepositioneerd en de lasbout of stiftdeuvel wordt met een lichte veerdruk op het werkstuk gedrukt. Een keramische ring zorgt ervoor dat het gesmolten materiaal tijdens het stiftlasproces bijeen blijft.

Stiftlassen vlamboog stap 2

Het proces start en de lasbout beweegt van het werkstuk af. Er wordt een vlamboog gevormd waardoor de lasbout en het werkstuk smelten.

Stiftlassen vlamboog stap 3

Na de benodigde lastijd beweegt de lasbout naar het werkstuk toe en daalt in het smeltbad. De lastijd bedraagt 0,1 tot 2 seconden.

Stiftlassen vlamboog stap 4

Het stiftlaspistool wordt van de lasbout genomen en de keramische ring wordt verwijderd.

Principe van het short cycle vlamboog stiftlassen of kortsluit lichtbooglassen.

De techniek achter het short cycle stiftlassen of kortsluit lichtbooglassen is in principe hetzelfde als bij het stiftlassen met vlamboog en keramische ring. Echter gebruikt men bij deze techniek in verhouding een hogere lasstroom en een kortere lastijd van maximaal 0,1 seconde. Daarnaast wordt er geen keramische ring toegepast en heeft de lasbout geen aluminium kogel. In plaats daarvan, wordt er een beschermgas gebruikt. Door de korte lastijd en ondiepe inbranding is er nauwelijks tot geen verkleuring zichtbaar aan de andere zijde van het werkstuk. Voor deze stiftlastechniek worden vaak dezelfde lasbouten gebruikt als voor condensator ontlading, maar er zijn ook speciale short cycle lasbouten verkrijgbaar.

Stiftlassen short cycle stap 1

Het stiftlaspistool is gepositioneerd en de lasbout of lasstift wordt met een lichte veerdruk op het werkstuk gedrukt.

Stiftlassen short cycle stap 2

Het proces start en na een ingestelde voorstroom van het beschermgas beweegt de lasbout van het werkstuk af. Er wordt een vlamboog gevormd waardoor de lasbout en het werkstuk smelten.

Stiftlassen short cycle stap 3

Na de benodigde lastijd van maximaal 0,1 seconde beweegt de lasbout naar het werkstuk toe en daalt in het smeltbad.

Stiftlassen short cycle stap 4

Door de korte lastijd en ondiepe inbranding is de lasverbinding aan de achterzijde nauwelijks tot geheel niet verkleurd en bijna onzichtbaar.

 

Voordelen van stiftlassen.

  • Een snelle verbinding
  • Weinig of geen nabewerking
  • Boren en tappen behoren tot het verleden
  • Zeer plaatselijke hitte-inbreng
  • Geen beschadiging aan de andere zijde van het materiaal
  • Product hoeft slechts aan één zijde toegankelijk te zijn
  • Een verbinding die sterker is dan het basismateriaal of de bout/stift
  • Een waterdichte verbinding
  • Nauwkeurig
  • Bestand tegen trillingen
  • Draagbare apparatuur
  • Minder handling

 

Toepassingen van stiftlassen.

  • Bruggen (stiftdeuvel, lasstift)
  • Verdiepingsvloeren / staalplaat-betonvloer (stiftdeuvel)
  • Geluidsschermen (binnendraadbus)
  • Kademuren (stiftdeuvel)
  • Aanvaarbeveiliging (binnendraadbus)
  • Hittebestendige industrie zoals ovenbouw, boilers en energiecentrales (V-anker en ketelstiften)
  • Petrochemische industrie (lasbout, lasstift binnendraadbus, isolatienagel en diverse typen anker)
  • On- en offshore (lasbout, lasstift binnendraadbus en isolatienagel)
  • Scheepsbouw en aluminium jachbouw (lasbout en isolatienagel)
  • Isolatiewerken en luchtkanalen (lasbout, isolatienagel en clipnagel)
  • Apparatenbouw en dunne plaatverwerkende industrie (lasbout, lasstift en binnendraadbus)
  • Constructie (stiftdeuvel, lasbout, lasstift en binnendraadbus)
  • Automobielbranche / automotive (lasbout met grove draad, aardingsbout, kabel management)