Stiftlasbout type PD en RD

De stiftlasbout voor het stiftlassen met vlamboog wordt volgens ISO 13918 onderverdeeld in type PD en RD.

Alle stiftlasbouten voor vlamboog of getrokken lichtboog zijn standaard leverbaar in de materialen staal 4.8 en roest vast staal 1.4301 / RVS A2-50. Op aanvraag zijn ook stiftlasbouten leverbaar van andere materialen of met een oppervlaktebehandeling.

Om de verschillende typen stiftlasbout volgens ISO13918 in combinatie met de benodigde keramische ring niet te verwisselen, is er een onderverdeling gemaakt. Ieder type stiftlasbout heeft zijn eigen type keramische ring. 

Lasbout RD (voorheen MR) 
De stiftlasbout heeft een gereduceerde lasbasis. Na het lassen is de diameter van de laskraag ongeveer gelijk aan de diameter van de schroefdraad. Door het reduceren van de lasbasis, is de treksterkte verminderd. Het kan daarom noodzakelijk zijn om een stiftlasbout met grotere diameter toe te passen.

Lasbout PD (voorheen MP) 
De stiftlasbout is over een gedeelte voorzien van schroefdraad. De diameter van het gedeelte van de stiftlasbout zonder schroefdraad aan de laszijde is groter dan de kerndiameter van de schroefdraad. 

Lasbout MD (voorheen MPF)
De stiftlasbouten hebben schroefdraad tot enkele millimeters van de bovenkant van de uiteindelijke laskraag. De diameter van het gedeelte van de stiftlasbout zonder schroefdraad aan de laszijde is groter dan de kerndiameter van de schroefdraad. 

Lasbout FD 
Als variant op het type PD en MD is ook het type FD verkrijgbaar. Het enige verschil is dat bij het type FD de lasbout volledig voorzien is van schroefdraad. Dit type wordt weinig verkocht, omdat type MD normaal gesproken volstaat.

 

De stiftlasbouten zijn van Duitse kwaliteit en voldoen aan ISO13918.

Kijk bij downloads voor de catalogus "lasbouten vlamboog keramische ring" (of klik hier) voor alle varianten met bijbehorende afmetingen. Hier vindt u ook nog enkele varianten die niet in de norm vermeld worden, zoals type "M", en de Bi-metallische lasbouten MD-DUO en RD-DUO.