Stiftlasbout type PD en RD

De stiftlasbout voor het stiftlassen met vlamboog wordt volgens ISO 13918 onderverdeeld in type PD en RD. Daarnaast worden ook de typen aanduidingen MPF, MP, MD, DD en MR gebruikt.

Alle stiftlasbouten voor vlamboog of getrokken lichtboog zijn standaard leverbaar in de materialen staal 4.8 en roest vast staal 1.4301 / RVS A2-50. Op aanvraag zijn ook stiftlasbouten leverbaar van andere materialen of met een oppervlaktebehandeling.

Om de verschillende typen stiftlasbout volgens ISO13918 in combinatie met de benodigde keramische ring niet te verwisselen, is de PD stiftlasbout nog verder onderverdeeld in de typen MPF, MP en MD. Ieder type stiftlasbout heeft zijn eigen type keramische ring. 

Lasbout MPF
De stiftlasbouten hebben schroefdraad tot 1 of enkele millimeters van de bovenkant van de uiteindelijke laskraag. De diameter van het gedeelte van de stiftlasbout zonder schroefdraad aan de laszijde is de kerndiameter van de schroefdraad. Dit type stiftlasbout is standaard leverbaar met een maximum totale lengte van 50mm.. 

Lasbout MP 
De stiftlasbouten zijn gelijk aan het type MPF, behalve dat de stiftlasbout slechts over een gedeelte is voorzien van schroefdraad. Dit type stiftlasbout is standaard ook in langere lengtes verkrijgbaar dan 50mm.. 

Lasbout MD 
Als variant op het type MPF is ook het type MD verkrijgbaar en wordt soms ook aangeduid als type DD. Het enige verschil is dat bij het type MD de schroefdraad iets verder doorloopt tot aan de laskraag. Deze stiftlasbout staat niet in de norm 13918 beschreven. 

Lasbout RD ofwel MR 
De stiftlasbout heeft een gereduceerde lasbasis. Na het lassen is de diameter van de laskraag ongeveer gelijk aan de diameter van de schroefdraad. Door het reduceren van de lasbasis, is de treksterkte verminderd. Het kan daarom noodzakelijk zijn om een stiftlasbout met grotere diameter toe te passen.
De norm 13918 typeert deze stiftlasbout als type RD, maar in onze catalogus vindt u dit product onder type MR.

 

De stiftlasbouten zijn van Duitse kwaliteit en voldoen aan ISO13918.

Kijk in onze catalogus vlamboog voor meer informatie zoals de afmetingen en ons artikelnummer.