Stiftlastechniek voor designproducten

Voor de productie van zijn salontafel ‘Colour’ nam Bas Vellekoop contact op met Studco. Bij een designproduct is het altijd de uitdaging dat de stiftlasverbinding onzichtbaar moet zijn, maar uiteraard moet de lasbout wel goed vastzitten. Samen hebben we proefondervindelijk bepaald met welk apparaat het gewenste resultaat wordt bepaald voor de salontafel.


Bas Vellekoop, is ontwerper en afgestudeerd interieurarchitect. Hij ontwerpt alles wat met interieur en gebruiksvoorwerpen te maken heeft. Je kan zijn werk zien in restaurants, kantoren, ziekenhuizen, scholen en bij jou thuis. Hij ontwerpt en produceert voor verschillende Nederlandse labels en onder zijn eigen label ‘Bas Vellekoop’.

Voor de productie van zijn salontafel ‘Colour’ nam hij contact op met Jorgo. Hij wilde graag meer informatie over een stiftlasmachine en zocht advies hierover van de beste speler op de stiflasmarkt. Bas vond het belangrijk om de controle over kwaliteit te beheersen, maar wist niet zo goed welke apparatuur hij daarvoor moest aanschaffen. Zogezegd kwam Jorgo op bezoek bij Bas met verschillende producten. Van een instap model tot top of the line machines. Op deze manier kon Bas zijn wensen uitspreken en Jorgo adviseren. Samen hebben ze proefondervindelijk het juiste apparaat gevonden voor de salontafel.
Onzichtbare bevestiging
Maar, waarom was er een stiftlasmachine nodig? De salontafel bestaat uit drie verschillende delen van aluminium. Twee bladen die omgevouwen kunnen worden en één middenpoot. Doordat de naden van de salontafel zichtbaar moeten blijven, worden de drie losse onderdelen eerst voorzien van poedercoating. Op deze manier lopen de naden uiteindelijk niet vol met verf. Na deze behandeling kunnen de onderdelen in elkaar geschoven worden en op een onzichtbare manier aan elkaar bevestigd worden. Deze onzichtbare bevestiging is mogelijk door stiftlastechniek.

Bij een designproduct is het altijd de uitdaging dat de stiftlasverbinding onzichtbaar moet zijn, maar uiteraard moet de lasbout wel goed vastzitten. Daarnaast moet de kostprijs en het gewicht van het product in de gaten gehouden worden, wat betekent dat de plaat het liefst zo dun mogelijk is. In dit geval is het product ook nog eens van aluminium en dat laat zich niet altijd even goed stiftlassen. De beste manier om te bepalen met welke apparatuur de beste resultaten kunnen worden verkregen, is in zo’n geval dan toch gewoon een aantal proeven uitvoeren.
Het juiste apparaat voor de klus
Uiteindelijk bleek het stiftlassen met een LBS80 condensator ontlading stiftlasapparaat en een PHM-1A luchtspleet laspistool voor het gewenste resultaat te zorgen. Bij het luchtspleet laspistool wordt de lasbout met slechts een lichte veerdruk op de plaat gepositioneerd. Bij het starten van het lasproces wordt de lasbout een paar millimeter van de plaat afgetrokken en wordt daarna door de veer terug naar de plaat bewogen. Zodra de punt van de lasbout de plaat raakt, ontladen de condensatoren en wordt de lasbout direct in het smeltbad gedrukt. De zeer korte lastijd die met dit proces wordt gehaald, zorgt ervoor dat dit uitermate geschikt is voor aluminium. Daarnaast zorgt dit proces voor de minste vervorming van de plaat, wat resulteert in de gewenste onzichtbare verbinding.