Flinke tijdwinst: stiftlassen met meetsysteem en procescontrole

Pelleting Technology Netherlands (PTN) nam het productieproces onder de loep om verouderde werkwijzen te optimaliseren. PTN concludeerde al snel dat het toepassen van stiftlastechniek een flinke tijdwinst oplevert. Studco Stiftlastechniek adviseerde, leverde de apparatuur en gaf de monteurs van PTN een instructie.

 

Pelleting Technology Netherlands (PTN) is specialist in de ontwikkeling, productie en service van korrelpersen en gerelateerde machines voor de productie van diervoeder. Zij namen hun productieproces onder de loep om verouderde werkwijzen te optimaliseren. PTN concludeerde al snel dat het toepassen van stiftlastechniek een flinke tijdwinst oplevert.

 

In grove lijnen is de werkwijze van PTN al jaren ongewijzigd, stelt Arno Cleven, hoofdengineer bij PTN. “Onze monteurs werkten nog veel met de hand als het aankwam op boren en tappen. Dat zagen we in meerdere productieprocessen, zo ook bij de montage van onze persen. Hierbij boorden we gaten in plaatdiktes van 10 mm of meer en dat nam veel tijd in beslag. Ze boorden zelf de gaten en tapten het schroefdraad met de hand. Uit ons interne onderzoek kwam naar voren dat stiftlassen als techniek veel efficiënter is. Dankzij het stiftlassen slaan we enkele tijdrovende handelingen over en boeken we tijdwinst”.

PRO-i 1300 met GD15 laspistool

PTN schakelde Studco Stiftlastechniek in. Arno: “We starten nu met het stiftlasapparaat PRO-i 1300 met GD15 laspistool met meetsysteem. Ons moederbedrijf Triott deed in het verleden al zaken met Studco, het lijntje was dus snel gelegd. In aanvang passen we het stiftlassen toe binnen één productielijn. We stiftlassen zo veel mogelijk met de vaste schroefmaat M12, hiermee creëren we namelijk een universeel proces. Op termijn onderzoeken we of we deze techniek ook binnen andere processen kunnen inpassen”.

 

PTN kiest bewust voor PRO-i 1300 in combinatie met het GD15 laspistool en meetsysteem. Het apparaat is daarnaast uitgevoerd met procescontrole. Het meetsysteem in het laspistool en de procescontrole in het apparaat maken het mogelijk dat PTN alle parameters tijdens het lasproces kan controleren. De instellingen leest men digitaal af op het display van het apparaat. Dit maakt het afstellen van het laspistool makkelijker.

 

Een korte instructie in stiftlassen

Studco Stiftlastechniek leverde de apparatuur en gaf de monteurs van PTN een instructie. Zij kregen een uitgebreide uitleg en konden het apparaat zelf in gebruik nemen. De monteurs reageerden achteraf enthousiast op de training: “De training van Jorgo was erg duidelijk. We kenden stiftlassen al wel, maar pasten het zelf nog niet eerder toe. Het is uiteindelijk een kwestie van doen en er een handigheid in krijgen. Dat komt wel goed. De bouten worden snel gelast en sterk bevestigd. We hadden het er onderling al over dat we stiftlassen ook binnen andere productieprocessen kunnen toepassen”.

Direct een vraag stellen?